Dokonalý tréninkový systém pro cyklisty je kombinací technologií a správné výživy

Statistiky jsou důkazem toho, že je pro Čechy cyklistika jedním z nejoblíbenějších sportů. To se promítá nejen do rozvoje cyklostezek, ale také neustálého vylepšování kol a v neposlední řadě i do zdokonalování cyklistických pomocníků, jako jsou cyklistické počítače nebo chytré hodinky na kolo. A právě moderní technologie ve spojení s vhodnou výživou se mohou postarat o to, že budou vaše tréninky efektivnější než kdy dříve.

Chytré technologie pro efektivní trénink na kole

Ať už chcete mít přehled o tom, kolik kilometrů jste na kole najeli v uplynulém měsíci nebo které trasy jste zdolali, měly by být technologie nedílnou součástí vašeho cyklistického vybavení. Proč?

Cyklopočítače s GPS, například v podobě cyklocomputerů Sigma, a chytré sportovní hodinky vám dokážou poskytnout detailní informace o vašich sportovních výkonech. Zaznamenané údaje vás mohou motivovat k dalším a dalším pokrokům.

Funkce cyklocomputerů Sigma

Věděli jste, že vůbec první cyklopočítač na světě představila právě německá značka Sigma, a to v roce 1982? I dnes Sigma patří k předním světovým výrobcům cyklopočítačů s citlivými senzory a předinstalovanými sportovními profily.

Cyklistické počítače Sigma dokáží vyhodnotit cenná data, ke kterým patří například rychlost, vzdálenost, čas, nastoupané metry, míra zátěže a řada dalšího. Pro bezdrátové cyklocomputery Sigma s GPS navigací jsou typické velké, přehledné displeje, díky kterým budete mít svůj výkon vždy pod kontrolou.

Cyklopočítač Sigma

Integrace cyklistických počítačů s chytrými hodinkami

Pokud chcete mít ještě lepší přehled o svých cyklistických výkonech, můžete cyklopočítač propojit s tréninkovými aplikacemi nebo chytrými hodinkami na kolo. Tak získáte například přístup k osobním statistikám a zvýšíte bezpečnost na cestách. Například aplikace Garmin Connect umožňuje prostřednictvím funkce LiveTrack nasdílet polohu rodině a přátelům. Některé chytré hodinky navíc umí vytvořit tréninkové plány pro cyklistiku na míru.

Význam sportovní výživy pro cyklisty

Správná výživa je podle odborníků jedním z nejdůležitějších kroků, když chcete zlepšit svůj sportovní výkon. V případě výživy však platí, že co vyhovuje jedné osobě, nemusí vyhovovat vám. Žádný univerzální jídelníček pro cyklisty tak neexistuje. Efektivní sportovní výživa je však založená na čtyřech základních bodech:

  1. Klíčové je přijímat veškeré důležité živiny, vitamíny a minerály (sacharidy, bílkoviny, vitamíny C, E, D, hořčík a draslík).
  2. Jíst byste měli jídla, která vašemu tělu dodávají energii na kole i mimo něj (energetické a proteinové tyčinky, zelenina, ovoce, ryby, ořechy, těstoviny a rýže apod.).
  3. Zaměřit byste se měli i na pitný režim a ujistit se, že přijímáte dostatek tekutin a nahrazujete ztracené elektrolyty.
  4. Cyklistický jídelníček by se měl vždy odvíjet od vašich potřeb a fází tréninku (před jízdou je důležitá hydratace a příjem bílkovin, během jízdy příjem sacharidů, po jízdě doplnění proteinů a sacharidů).

 

Se zdravou výživou bude váš cyklistický trénink efektivnější

Jak získat energii během cyklistického tréninku?

Jedním ze způsobů, jak svému tělu dodat během intenzivního cyklistického tréninku rychlou energii, jsou energetické gely. Jejich výhodou je, že jsou snadno stravitelné, mnohdy obsahují další složky pro zlepšení výkonu a jsou dostupné v praktickém balení. Oblibě se těší například Volchem Energen gel.

Další možností, jak tělu při sportu dodat potřebnou energii, je kreatin, jež se přirozeně nachází v těle. Tělo si však tyto látky dokáže vyrobit jen v omezeném množství. Hlavním úkolem kreatinu je obnova energetických zdrojů pro namáhané svaly ve formě ATP. Účinky kreatinu ocení jak siloví a rychlostní sportovci, tak i ti vytrvalostní. Mimo jiné totiž pomáhá udržovat svalovou hmotu během závodů nebo náročných tréninků. Podporuje také doplňování zásobního sacharidu glykogenu do svalů. Stoprocentně čistý kreatin přináší například BS Blade Creatine Powder.

Praktické tipy pro cyklisty

Jak z výše uvedeného vyplývá, technologie a výživa dokáží zefektivnit každý váš cyklistický trénink. Například vhodná strava před pohybem tělu dodává potřebnou energii a vhodně zvolené doplňky po něm dokáží podpořit tolik důležitou regeneraci. Moderní technologie, například v podobě chytrých hodinek, dnes umí nejen zaznamenat výkon, ale také ohlídat váš zdravotní stav a správnou výživu a hydrataci. Například některé z modelů chytrých hodinek Garmin disponují hned několika zdravotními funkcemi, jako je funkce pitný režim, kalorická spotřeba nebo pulzní oxymetr, který odhaduje množství kyslíku v krvi.

Chcete přednosti technologických pomocníků a správné výživy co nejdříve otestovat na vlastní kůži? Naplánujte si výlet po některé z mnoha cyklistických tras v České republice. Vybírat můžete mezi trasami vedoucími velkými městy, cyklostezkami podél řek i horskými trasami. Jaké cyklotrasy si jednoznačně oblíbíte? Podívejte se na náš přehled nejlepších cyklostezek v Čechách a na Moravě.